Terroristerna är på marsch

hästmyra

Please allow me to introduce myself.

Insekternas svar på Djingis Khan är på marsch. Hästmyror, insektsorcher beväpnade med enorma skarpslipade huggmejslar, tuggar i sig allt och raidar en bikupa på ett par dar. Vitala delar av ett gammalt trähus tar en säsong. Svartmyror, pissmyror – alla andra myror är ok. Men inte hästmyror. De får bo i skogen men inte i bigården.

Bina har inte en chans om de går på kupan. Eller rättare sagt – när. Det är en tidsfråga nu. Gråspetten och spillkråkan lyser med sin frånvaro fortfarande så jag har minerat myrstigen med myrdosor. En trojansk häst för myror. Bara att hålla tummarna, det tar ett par veckor innan bekämpningen märks.

Etiketter:

2 svar to “Terroristerna är på marsch”

  1. Biodlaren . Says:

    Tack för tipset, jag ska absolut testa. Har faktiskt laddat förrådet med mald kanel i jättepåse från Överskottsbolaget, inför kanelbull-säsongen. Mycket billigare kryddor än i butiken.Myrgiftet tänkte jag inte ha i närheten av kupan, varken Myrr eller det andra giftet i dosa. Då dör ju bina. Det används just nu som försåtsminering längs myrstigen 70 meter längre bort, inlagt i tunnlar av nockpannor av tegel, för att skydda annat än myror.Styv plast mellan kuppallen och botten lär också fungera, men inte om man som jag har nätbottnar som behöver vara öppna.Funderar också på att ställa pallbenen på blomfat eller andra koppar med lite olja, linolja. Jag tror i alla fall att jag lokaliserat hästmyrornas bo. De håller på och bygger en ny stack där det ligger lite gammalt ruttet virke. Ska nog angripa själva högkvarteret också. De får flytta tillbaka till skogen.

  2. Magnus Says:

    Jag fick tipset att strö kanel runt kupans ben till skydd mot myror och det hjälpte en aning. Kanel är nog ett mer sunt alternativ att ha runt kuporna än myrgift. Lycka till!

Kommentarer är stängda.